Een zorgeloze kerstperiode, 8 tips voor gescheiden ouders

Daar waar Kerst een van de mooiste periodes is van het jaar voor heel wat families, kan het voor gescheiden gezinnen een erg uitdagende en emotioneel zware periode zijn.

In dit artikel geven we enkele tips voor gescheiden ouders om een ‘zalige Kerst’ te waarborgen voor de ouders en kinderen.

1. Start tijdig met het opmaken van een planning

De sleutel tot een aangenaam feestseizoen is een proactieve aanpak. Start de gesprekken over waar de kinderen wanneer zullen verblijven gedurende de kerstperiode dan ook zo spoedig mogelijk.

Door hierover spoedig uitsluitsel te bekomen, kan in alle rust en sereniteit naar de kerstperiode worden toegeleefd en worden last-minute spanningen en conflicten vermeden.

2. Focus op de kinderen

Plaats de belangen van de kinderen steeds voorop.

Houd rekening met familiale tradities en zorg ervoor dat de kinderen, net zoals de voorgaande jaren, familiefeesten kunnen bijwonen en zij ook na de scheiding geen belangrijke gebeurtenissen moeten missen.

3. Communiceer met de andere ouder

Een goede communicatie is cruciaal. Voer de gesprekken over de kerstperiode niet in aanwezigheid van de kinderen en plaats hen niet in een loyauteitsconflict.

Het is belangrijk om de kinderen op de hoogte te brengen van de afspraken die worden gemaakt en hen mogelijks ook te bevragen naar hun ideeën hieromtrent, maar minstens even belangrijk is het om als ouders het signaal te geven naar de kinderen dat zij samen een beslissing hebben genomen en zij er beiden van overtuigd zijn dat dit in hun belang voorkomt.

4. Vermijd concurrentie

In het licht van de voorgaande tip is het ook interessant om open te communiceren over de geschenken voor de kinderen en eventuele andere familieleden. Vermijd concurrentie tussen de ouders en plaats de kinderen niet in een lastige positie. Maak budgetten bespreekbaar en probeer een gezamenlijke visie te ontwikkelen over het geven van geschenken.

5. Wees mild voor jezelf

Erken de emotionele uitdagingen van het vieren van Kerstmis na een scheiding. Of het nu de eerste ‘solokerst’ is of u zich zorgen maakt over beperkte tijd met uw kinderen, het is normaal om geconfronteerd te worden met een hele waaier aan emoties.

Gebruik de tijd dat uw kinderen er niet zijn om activiteiten te ondernemen die u leuk vindt of zoek steun bij vrienden en familie. Onthoud dat het essentieel is om tijdens moeilijke momenten over een sterk netwerk te beschikken. Wees mild voor jezelf én de andere ouder en heb begrip voor elkaars emoties.

6. Verwacht geen mirakelen

Stel realistische verwachtingen voor de feestperiode. Aanvaard dat het misschien niet hetzelfde is als voorheen, vooral als dit de eerste Kerstmis na de scheiding is. Richt u op wat wel positief verloopt en overweeg ook de opportuniteiten. Hoe kunnen nieuwe tradities worden gecreëerd? Begrijp dat dit mogelijks tijd nodig heeft.

7. Maak ruimte voor nieuwe herinneringen

Omarm de kans om nieuwe herinneringen en tradities met uw kinderen te creëren. Overweeg het maken van zelfgemaakte adventskalenders, het bakken van speciale lekkernijen voor familiebezoeken, of het starten van de traditie om foto’s van alle familieleden aan de kerstboom te slapen. Ging de scheiding gepaard met een verhuis, verken dan de nieuwe omgeving en bezoek lokale kerstattracties. Deze activiteiten kunnen helpen bij het creëren van een nieuwe thuisomgeving, bij de verankering en zorgt voor een ontspannen sfeer voor de kinderen.

8. Zoek professionele b emiddeling

Als communicatie moeilijk wordt of als er uitdagingen ontstaan, overweeg dan de hulp van een bemiddelaar in te schakelen. Bemiddeling biedt ruimte voor constructieve gesprekken en het begeleiden van beide ouders naar oplossingen die de belangen van de kinderen dienen. Deze proactieve aanpak kan conflicten beheersen en een meer positieve feestervaring creëren.

Conclusie

Het navigeren door Kerstmis als een gescheiden gezin vereist zorgvuldige planning, passende communicatie en de toewijding om positieve ervaringen te creëren, samen met én voor uw kinderen.

Door samen te werken als ouders, kunt u ervoor zorgen dat het feestseizoen een speciale en vreugdevolle tijd blijft, ook na een scheiding.

 

Auteur

Julie Borms

Bemiddelaar, Vennoot

 

      

LAAT ONS U HELPEN

Heeft u vragen over (internationale) bemiddeling? Auguste mediation vermijdt dat relatiebreuken of erfeniskwesties uitmonden in kwetsende en traumatische rechtszaken die jarenlang aanslepen. Contacteer ons kantoor in Antwerpen voor een consultatie met een gespecialiseerde bemiddelaar, in zowel binnen- als buitenland.

Wij streven ernaar om de cliënt zoveel als mogelijk te ontzorgen en een dienstverlening te bieden die zijn verwachtingen overstijgt.

VIND ONS
Amerikalei 187
2000 Antwerpen